Over GRID

 

Grafisch verleden en heden – ervaren en doen

Boeken, kranten en posters komen tegenwoordig met computers en razendsnelle machines tot stand. Dat was vroeger wel anders! In GRID maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis én de toekomst van het grafisch vernuft. De historische persen en de hypermoderne risograaf, de zetmachines en de apparaten in de boekbinderij, alles werkt. Onze vrijwilligers vertellen er met liefde over, vaak vanuit hun eigen ervaring in het vak. Ze geven graag een staaltje drukkunst weg en nodigen jong en oud van harte uit het ook zelf te proberen. Een bezoek aan GRID wordt een unieke ervaring in combinatie met een van onze workshops: letterzetten, allerlei druktechnieken, boekbinden en grafisch ontwerp, je kunt het allemaal ervaren en doen in GRID!

 

4_img4057

grafisch-museum

 

De verhalen van grafisch Groningen

Groningen is altijd de belangrijkste grafische stad in Noord-Nederland geweest. Rond 1900 waren de drukkerijen in de stad zelfs dé economische motor. In de provincie zaten talloze toeleveranciers, zoals fabrieken voor karton en papier, lettergieterijen, clichéfabrieken en boekbinderijen. En wat te denken van de vele uitgeverijen en boekhandels, die hier tot ver in de twintigste eeuw een succesvol bestaan hadden. De afgelopen decennia is door de ontwikkeling van fotografische en digitale technieken het grafisch vak enorm veranderd. Groningse bedrijven liepen daarin niet zelden voorop. Door opleidingen als Minerva en de Klassieke Academie bloeien grafisch ontwerp en grafische kunst hier nog steeds.

 

Kruisbestuiving tussen oude en nieuwe technieken is inmiddels helemaal ‘hot’. Met het project De verhalen van grafisch Groningen is GRID begonnen al deze facetten van de Groningse grafische geschiedenis op te tekenen en te delen.

 

Hendrik Nicolaas Werkman 

Hendrik Nicolaas Werkman is wel de beroemdste Groningse drukker. Zijn kunstzinnige spel met letters en andere drukkersmaterialen wordt tot ver buiten Europa gewaardeerd én beoefend. In GRID hebben we een deel van Werkmans oorspronkelijke drukkerij opgesteld. In ons Werkmanatelier is te zien en te ervaren hoe deze bekende drukker-kunstenaar zijn unieke ‘druksels’ maakte. Met onze workshops Werkmantechniek houden we dit heel bijzondere immateriële erfgoed springlevend.

 

Werkman-Steven Meijer1

Werken bij GRID

Op dit moment zijn er al zo’n 70 vrijwilligers actief in het museum, van drukkers tot activiteitenbegeleiders en van baliemedewerkers tot klusjesmannen en -vrouwen. Toch kunnen wij extra handen nog altijd goed gebruiken.

Vrijwilliger zijn in GRID betekent werken in gezellige en informele omgeving. Je krijgt de kans om een steentje bij te dragen aan het draaiende houden van het museum en dat doe je samen met een leuke groep collega’s. Daarnaast is GRID is een uitstekende plek om werkervaring op te doen, weer terug te keren in de arbeidsmarkt of actief te zijn als u geen (volledige) reguliere baan (meer) heeft.

De aard en omvang van onze organisatie maakt dat wij niet in staat zijn een vrijwilligersvergoeding uit te keren

Vacatures

GRID is op zoek naar vrijwilligers die werkzaamheden verrichten als baliemedewerker, medewerker van het secretariaat, drukkers en boekbinders en medewerkers voor de ateliers en activiteiten. Kijk voor uitgebreide informatie bij ons vacatureaanbod.

Naar vacatures