DRUK, DRUK, DRUK…
Waar beeldende kunst en drukwerk samenkomen

VRIJDAG en GRID, nu overburen in de Sint Jansstraat, organiseren samen een lezingenserie waarin beeldende kunst en drukwerk samen komen. Centraal in de lezingen staan boeken, gemaakt door beeldend kunstenaars en vormgevers die ervoor kiezen om veel aandacht, liefde, tijd en soms ook geld te steken in kleine bijzondere uitgaven. Na elke lezing laat de spreker een aantal boeken achter in een vitrine. Zo ontstaat er in GRID dit voorjaar een tentoonstelling van bijzondere publicaties.

Open Joodse huizen/huizen van verzet Groningen

Tijdens Open Joodse Huizen komt de geschiedenis tot leven en er wordt stilgestaan bij de levensverhalen van joodse oorlogsslachtoffers. Directe getuigen, nazaten en kenners vertellen verhalen over vervolging, verzet en bevrijding aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

In Amsterdam en Groningen wordt parallel aan Open Joodse Huizen ook Huizen van Verzet georganiseerd, waarin locaties met een verzetsverleden centraal staan; levensgeschiedenissen en oorlogsverhalen, in dit geval van verzetsmensen, worden verteld op de plekken waar die verzetsmensen actief waren, of woonden.

Onze locatie is deel van het programma op 4 mei. Op ons Werkman atelier verteld Anna van der Meulen, coördinator van Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), het verhaal over drukker, kunstenaar én verzetsman Hendrik Nicolaas Werkman. Tijdens de tweede wereldoorlog bood Werkman hulp aan onderduikers en was actief bij de illegale pers.

Tijd: 13:00

Locatie: Sint Jansstraat 2