De Bosatlas. De kunst van het weglaten.

Van 11 mei tot en met 27 oktober 2019

GRID opening Bosatlas 10 mei 2019-2

English? click here

 

Oktober is Bostober!
In oktober loopt de tentoonstelling De Bosatlas. De kunst van het weglaten op haar einde en dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. In oktober ontvangt iedereen die, net als de naamgever van de Bosatlas, de achternaam Bos draagt namelijk een uniek setje Bosatlas kaarten bij een bezoek aan het museum. Kleine lettertjes: er wordt 1 setje per persoon op vertoon van een geldig id-bewijs verstrekt en de aanbieding geldt zolang de voorraad strekt.

 

Over de tentoonstelling
De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe worden kaarten gemaakt, toen en nu, en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven? ‘De Bosatlas. De kunst van het weglaten’ toont het verhaal áchter dit cultureel erfgoed. Bel aan bij Pieter Roelf Bos, de naamgever van dit icoon, en maak kennis met grafisch Groningen in 1877. Wandel langs de grenzen van onderwijs-tijdperken en druktechnieken. Kortom, stap in de wereld van De Bosatlas!


De atlas als spiegel van de tijd
Het aardrijkskundeonderwijs heeft sinds 1877 vele ontwikkelingen doorgaan, en die zie je terug in de atlas. Eerst staat topografie centraal, daarna thematische kaarten. Pieter Roelf Bos introduceert in zijn atlas het fenomeen van de ‘leer scheinende Karten’. ‘De kunst van het weglaten’ is een uniek en revolutionair inzicht dat voor de redactie van de Bosatlas tot op de dag van vandaag een belangrijke leidraad is bij het ontwikkelen van kaarten en atlassen.
Vandaag de dag is er natuurlijk de volledig gedigitaliseerde Bosatlas. Door mee te ontwikkelen, vormt de Bosatlas een stevig fundament in het moderne aardrijkskunde-onderwijs. Daarnaast is de Bosatlas sinds 2004 ook actief buiten de schoolmuren met een reeks thematische atlassen.


Voor jong en oud!
Het speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde doe-boekje (vanaf 9 jaar) en speurtocht (vanaf 6 jaar) maakt ‘De Bosatlas. De kunst van het weglaten’ uitermate geschikt voor een familie-uitje.
Door de samenwerking tussen het museum, Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum en bundeling van de verschillende expertises is een unieke tentoonstelling tot stand gekomen.


Van welke editie ben jij?

Weet jij nog welke Bosatlas jij vroeger op school had? Staat hij in je geheugen gegrift? Of nog gewoon in je boekenkast… Deel jouw herinnering aan de Bosatlas met ons en maak kans op een Bosatlas!

Hoe werkt het?  

  • Maak een selfie met jouw Bosatlas, in het museum bij de selfiewand of waar je maar bent.
  • Deel deze samen met je herinnering op social media en vermeld de hashtag #mijnbosatlas
  • Of mail hem met je herinnering naar [email protected] o.v.v. Mijn Bosatlas

Onder de inzenders wordt wekelijks een Boskabouter verloot en maandelijks een exemplaar van De Bosatlas van het cultureel erfgoed.


Randprogramma
Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert GRID een randprogramma met workshops, rondleidingen en lezingen voor volwassenen en kinderen, gerelateerd aan de expositie. Bekijk onze agenda voor actuele informatie.
Naar agenda

 

Met dank aan:

Bosatlas_logo balk sponsoren

 

 

Foto's: Nienke Maat