Elmers Fotoboek

Van 18 februari 2017 tot en met 4 juni 2017

Elmers fotoboek. Hoe stadsfotograaf Elmer Spaargaren een fotoboek maakte. En jij dat ook kan!

Vanaf de jaren zestig maakte fotograaf Elmer Spaargaren talloze foto’s van de stad Groningen en het leven in en rond de universiteit. Hij werkte in opdracht van lokale en landelijke media en leverde het beeldmateriaal voor menig publicatie van de Rijksuniversiteit: van de UK tot voorlichtingsmateriaal en Broerstraat 5. Uit zijn enorme archief stelde Spaargaren een eigen kroniek samen, met beelden van de veranderende stad, reportages van belangrijke gebeurtenissen en portretten van bestuurders, academici en meer of minder bekende Groningers. Deze kroniek is het onderwerp van de expositie in GRID. Niet alleen het fotografisch werk door Elmer Spaargaren staat centraal, maar ook ‘the making of’ het fotoboek.

Hoe Elmer het fotoboek maakte

Veel mensen maken tegenwoordig online hun eigen fotoalbum. Elmer Spaargaren bereidde zijn fotoboek op dezelfde manier voor. Pas daarna kwamen er een grafisch ontwerper en een uitgever aan te pas.  Behalve aan de foto’s zelf besteedt de expositie aandacht aan de totstandkoming van het boek. Welke beslissingen moesten er genomen worden? Welk formaat? Welke foto’s wel en niet? Hoe foto’s en tekst te verdelen over de pagina’s? Kortom: het proces van ‘kill your darlings’ tot coverontwerp. Jonge ontwerpers van Knetterijs laten aan de hand van alternatieve pagina’s zien hoe het boek óók had kunnen worden.

Mijn Academiestad Groningen

In de kleine studio, die onderdeel is van de expositie, kun je zelf aan de slag. Met foto’s van Spaargaren of eigen foto’s kun je een 30×30 pagina samenstellen van jouw Academiestad Groningen via de online editor van de Fotofabriek. Van het eindresultaat maakt de Fotofabriek gratis een professionele print, die kan meedingen naar de beste versie van ‘Mijn Academiestad Groningen’. De winnaar krijgt het fotoboek van Spaargaren

Het boek ‘Stad & Universiteiten. Academiestad Groningen in beeld’ is voor €25 te koop in de museumwinkel.

De tentoonstelling is te bekijken tijdens reguliere openingstijden

Jaren 90' Suikerfabriek campagne

1982 Sloop Martinikerk Broerstraat

2014 Infoversum

2012 Desmond Tutu ere doctor RUG