Schaduwen in de kamer. Olivia Ettema’s beelden bij verhalen van Franca Treur.

Van 10 juli tot en met 17 oktober 2021

English? click here

 

Op vrijdag 9 juli heeft gedeputeerde Mirjam Wulfse de tentoonstelling ‘Schaduwen in de kamer. Olivia Ettema’s beelden bij de verhalen van Franca Treur’ geopend. ‘Een tentoonstelling voor en over makers.’

Ze zijn inmiddels een bekend en gewaardeerd duo in literair Nederland: illustrator Olivia Ettema en schrijfster Franca Treur. In 2014 vroeg NRC Ettema een ultrakort verhaal van Treur te illustreren voor de Achterpagina en sindsdien publiceren ze samen geïllustreerde verhalen in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw.

De tentoonstelling toont het werk van Ettema in deze samenwerking: originele schetsen en illustraties, lino- en sjabloondrukken. In een korte film vertellen Treur en Ettema over hun werk. In de ruimtes die Ettema tekent, wordt duidelijk een psychologisch spel gespeeld, getuige de donkere schaduwen, de houdingen van de personages en de richting van hun blik. Fronique Oosterhof, directeur van GRID:  “Het werk van Ettema toont aan hoe fris en hedendaags de toepassing van analoge druktechnieken kan zijn. Deze expositie past dan ook uitstekend in onze opdracht om het immateriële grafische erfgoed levend te houden.”

Deze tentoonstelling is een productie van Huis van het boek, Den Haag. Daar was hij onder de titel ‘Franca Treur en Olivia Ettema, vijf jaar samenwerking’ te zien van 6 april tot en met 16 juni 2019.

 

Randprogramma
Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert GRID een randprogramma met oa. workshops voor volwassenen en kinderen, gerelateerd aan de expositie. Bekijk onze agenda voor actuele informatie.
Naar agenda

 

Mede mogelijk gemaakt door
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Kickstart Cultuurfonds, de Gemeente Groningen en de Provincie Groningen.