VlerkWerk. 30 jaar underground posters.

Van 14 maart tot en met 13 september 2020

De wanden van Groninger cafés, winkels en cultuurcentra worden al 30 jaar bijna maandelijks verlucht met een nieuw gezeefdrukt affiche van Vlerk. De posters kondigen de optredens aan van de meest uiteenlopende rockbands, in een stripachtige stijl, met een voorkeur voor dynamiek en dieren. En, niet te vergeten, humor. Vaak laat Vlerk zich inspireren door de naam van de band. Iemand zei hem ooit dat de naam van een band vaak beter klinkt dan hun muziek. Humor… Wie oog heeft voor detail, ontdekt in de achtergrond vaak verwijzingen naar boeken, televisieprogramma’s of films.

Vlerk

Vlerk (1955, Houthem) verhuisde in 1973 naar Groningen om te studeren aan Academie Minerva, waar hij de lerarenopleiding volgde. Hij was 34 jaar tekenleraar, maar ook actief op het gebied van illustratie en strips. Zo was hij de drijvende kracht achter het Groninger Underground Stripblad GR’NN: in het leven geroepen als podium voor tekentalent uit het noorden. In 1987 werd Vlerk zeefdrukker bij jongerencentrum Simplon, waar hij een tiental jaren  posters ontwierp en drukte. Daarna maakte hij een overstap naar Poppodium Vera, waar hij nog steeds affiches maakt.

Boek en tentoonstelling

Iemand die zo’n stempel heeft gedrukt op de Groninger beeldcultuur verdient een retrospectief! Het werd een boek op stoeptegelformaat, dat een inkijk biedt in het kunstenaarschap van Vlerk én in de beeldcultuur van de Groninger underground van de afgelopen decennia: VlerkWerk. 30 jaar underground posters. Van de meer dan 200 affiches in het boek is in GRID een representatieve selectie te zien.

 

Het boek ‘VlerkWerk’ (uitgeverij Sherpa) is te koop in onze museumwinkel.

Vlerk, Horror Nacht, 1988

Vlerk, Ufo Mammut, 2012

Vlerk, Blind Idiot God, 2016

Vlerk, Los Pirañas, 2017