Groninger Museumnacht 2021

De Groninger Museumnacht staat weer voor de deur, en dit jaar viert de Museumnacht haar vijfde jubileum! Op zaterdag 11 september is er van alles te beleven in het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Storyworld, het Universiteitsmuseum Groningen en natuurlijk bij GRID Grafisch Museum. Tijdens de avond zullen er live optredens in het museum plaatsvinden, demo’s van verschillende druktechnieken en zoals het GRID betaamt kunt u een aantal van deze druktechnieken zelf ook uitproberen.

Net als vorig jaar blijft de organisatie rekening houden met de coronamaatregelen, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer en de beleving. Houd op de avond zelf de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de meest actuele regels.

Om de veiligheid van onze bezoekers te waarborgen zijn er bij ieder museum een beperkt aantal tickets en tijdsloten beschikbaar, zo ook bij het GRID.

Koop tickets

Programma

Live muziek van het Altokwartet

Laat je tijdens de Museumnacht verwelkomen door het Altokwartet, bestaande uit vier saxofonisten. Hun repertoire bestaat uit Jazz en Rhythm and Blues van 1900 tot nu.

Tijd: 19.00 uur en 20.30 uur

Locatie: ontvangstruimte

Stadsdichter Myron Hamming

Myron Hamming is de stadsdichter van Groningen. Hij is al vele jaren actief in Groningen als dichter en als spoken word artiest. Tijdens de Museumnacht draagt hij maar liefst twee keer zijn gedicht voor die hij speciaal voor GRID heeft geschreven.

Tijd: 20.00 uur en 23.00 uur.

Locatie: ontvangstruimte

Lekker cliché

Clichés drukken op een bierviltje of een kaart met een Martinitoren erop gedrukt. Daarnaast kan je ook met een roller en inkt aan de slag.

Tijd: 19.00 – 01.00 uur (duur: +\- 10 minuten per persoon)

Locatie: ontvangstruimte

Notitieboekje binden

Een notitieboekje is altijd handig om bij je te hebben! Kom bij ons een notitieboekje binden met (verschillende binding) en maak het eigen door je naam erop te stempelen.

Tijd: 19.00 – 01.00 uur (duur: +\- 10 minuten per persoon)

Locatie: boekbinderij

Leer de Groningse drukker kunstenaar H.N Werkman kennen

In onze ruimte Werkmans Bovenkamer is o.a veel van Werkmans nalatenschap uit zijn drukkerij van destijds te zien. Met name de bokken met houten en loden letters, de handpers, de Heidelberger Drukautomaat behoren tot de vaste collectie.

Tijd: 19.00 – 01.00 uur

Locatie: Werkmans Bovenkamer

Popkoor Estrellas laat GRID swingen

Popkoor Estrellas is hét studentenpopkoor van Groningen. Ze zingen bekende en minder bekende popnummers uit het heden en het verleden van de muziekgeschiedenis in driestemmige samenstelling.

Tijd:

20.00 – 20.15 uur

21.00 – 21.15 uur

22.00 – 22.15 uur

Locatie: expositiezaal

Dichters

Wij wisselen de Estrellas af met 3 dichters van de Schrijversvakschool:Bouke Vermaas, Elly van Pagée, Aletta Becker. Zij hebben een gedicht gemaakt naar aanleiding van de huidige tentoonstelling ‘Schaduwen in de kamer. Olivia Ettema’s beelden bij verhalen van Franca Treur’.

20.30 uur 

21.30 uur

22.30 uur

Locatie: expositiezaal

Expositie: Schaduwen in de kamer. Olivia Ettema’s beelden bij verhalen van Franca Treur.

Kom deze avond ook kijken naar de tentoonstelling van de bijzondere samenwerking tussen illustrator Olivia Ettema en schrijver Franca Treur. Ze zijn inmiddels een bekend en gewaardeerd duo in literair Nederland. De tentoonstelling toont het werk van Ettema in deze samenwerking: originele schetsen en illustraties, lino- en sjabloondrukken.

Tijd: 19.00 – 01.00 uur

Locatie: expositiezaal

Het gedicht van Myron Hamming gedrukt op onze Risograaf

Wil je een gesigneerde poster kopen van het gedicht van Myron Hamming die hij speciaal voor GRID schreef? Kom dan naar boven in ons atelier en hij komt vers van de ‘pers’ uit de Risograaf rollen.

Tijd: 19.00 uur – 23.00 uur (afgewisseld met demo Werkmantechniek)

Locatie: atelier

Een demonstratie Werkmantechniek

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de techniek die de Groningse kunstenaar en drukker H.N. Werkman gebruikte? Kom voor een demonstratie naar boven in ons atelier.

Tijd: 19.00 uur – 23.00 uur (afgewisseld met demo Risograaf)

Locatie: atelier

KRABBEL!

Ga eerst je eigen boekje binden met behulp van de Cahiersteek (spreek je uit als Kajee-steek). Om vervolgens een verhaal erin te tekenen en te schrijven voornamelijk met gebruik van onomatopees. Dit onder toeziend oog van striptekenaar Dim Junius. Je krijgt praktische en leerzame tips van Dim waar je meteen mee aan de slag kunt!

Tijd: 19.00 – 01.00 uur (duur: +\- 15 minuten per persoon)

Locatie: Forum (naast ingang Storyworld), verdieping 6 oost