Toyism takes over

Het toyisme, een kunststroming met thans 18 kunstenaars, toyisten uit 9 landen met Nederland als uitvalsbasis heeft een jubileum te vieren. Toyisme bestaat 25 jaar en ter gelegenheid daarvan is onder meer het idee opgevat om het publiek daar ook deelgenoot van te maken. De afgelopen maanden hebben de toyisten locatiehouders van galerieën en musea, maar ook eigenaren van bijzondere gebouwen naast historische plaatsen en laagdrempelige publieksruimtes benaderd om aan deze gelijktijdige expositie deel te nemen en medewerking te verlenen. Op elke locatie zijn kleurrijke toyistische kunstwerken te zien. Daarbij gaat het om schilderijen, beelden en grafiek.

Kunststijl Toyisme

Herkenbaarheid is voor de toyisten een geheimzinnig en paradoxaal gegeven. Overal waar ze in de openbaarheid optreden zijn de Toyisten van andere mensen te onderscheiden door het masker dat hun toyistenstatus bevestigt en tegelijk hun anonimiteit waarborgt, maar de sporen die zij nalaten in hun werk verraden onmiddellijk dat ze toyisten zijn. Het statement is glashelder: de kunst staat voorop. Niet het individu telt, maar het collectief. Toyisten willen beoordeeld worden op de oorspronkelijkheid en authenticiteit van hun werk en op het gedachtegoed dat daaraan ten grondslag ligt. Dat is universeel en tijdloos en daarbij past niet de kortstondige roem van de eenling.

Toyism bij GRID

Als kunststroming kenmerkt het toyisme zich als kleurrijk, speels en verhalend. Gerelateerd aan de figuratieve stijl uitgevoerd met vaardigheden die ook door de oude Hollandse meesters werden toegepast. Over de jaren heen heeft het toyisme zich kwalitatief sterk ontwikkeld en heeft ze internationaal ook naam gemaakt door de uitvoering van grootschalige kunstwerken in de publieke ruimte. De toyisten willen met deze jubileumexpositie zich niet alleen presenteren maar ook een bijdrage leveren aan een verbreding van het culturele aanbod in Noord Nederland voor zeer uiteenlopende publieksgroepen. Nevendoel is om tevens samenwerking te stimuleren in het kunstzinnige circuit in de provincie, zo ook bij GRID.

Drie toyistische kunstwerken zijn tentoongesteld bij GRID met de namen: Horsepower Mania (door Dejo), Bierbloemen (door Dejo en Hribso) en Camouflage Katten (door Toescat). Deze zijn te bewonderen op de benedenverdieping bij GRID en ook te koop! Kijk voor de prijsoplage zowel als de beelden onderaan de pagina. Meer weten over de achtergrond van deze kunstwerken? Bekijk de GRID Facebookpagina

Bezoeken?

Om het publiek te stimuleren tot een bezoek aan deze veelzijdige expositie die weliswaar tegelijkertijd op 25 locaties wordt gehouden maar niet op één dag bezocht hoeft te worden, is op elke locatie een brochure verkrijgbaar met een lijst van alle deelnemende locaties. Deze informatieve brochure kost € 2,- per stuk en is tegelijkertijd een uniek lot met daarbij kans op het winnen van een bijzondere zeefdruk uit de collectie van de toyisten.

De ‘Grand Carnaval’ expositie alsmede deze ‘Toyism Takes Over’ expositie worden naast de deelnemende locaties mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Drenthe, Prins Bernard Cultuurfonds, Kunstraad Groningen, Emmaplein Foundation en de gemeente Oldambt.

De expositie is te zien t/m 17 december 2017. Bij eventueel verkoop van de kunstwerken, zal dit gereserveerd worden en vervolgens na het einde vd expositie opgehaald en betaald worden. 

Bekijk kunstwerken