Agenda

Agenda

Ontdek meer

Exposities

Exposities

Ontdek meer

Ontdek meer

Werkmans Bovenkamer

Ontdek meer

Workshops voor volwassenen

Workshops voor volwassenen

Ontdek meer

Activiteiten voor kinderen

Activiteiten voor kinderen

Ontdek meer

Onderwijs

Onderwijs

Ontdek meer

Groepsuitje

Groepsuitje

Ontdek meer

Kinderfeestjes

Kinderfeestjes

Ontdek meer

10x10 GRID

10x10 GRID

Ontdek meer

GRID SLAAT NIEUWE WEGEN IN!

Vanaf 19 december is GRID aan de Sint Jansstraat gesloten voor publiek. Het pand wordt ingrijpend verbouwd en daarom gaan we in de komende periode het verhaal over ons grafisch erfgoed op een andere manier vertellen. Daarvoor hebben we een mobiel museum gebouwd: de Druktemaker. Ondertussen worden de scenario’s voor de toekomst uitgewerkt en wordt de keuze voor een nieuwe locatie gemaakt.

Directie en bestuur zijn bezig met de uitwerking van een nieuw museaal concept, waarin naast aandacht voor de geschiedenis van het grafisch erfgoed ruimte zal zijn voor workshops, het grafisch ambacht, de wisselwerking tussen drukkunst en emancipatie, de digitale revolutie, wetenschappelijk onderzoek en artists in residence. Tot we weten op welke vaste plek we terugkomen trekken we met de Druktemaker langs scholen, buurtcentra en instellingen in Stad en Ommeland. Ook worden er pop-up exposities georganiseerd op bijzondere locaties en bouwen we onze online activiteiten verder uit.

Nieuw: de DRUKTEMAKER!

Op donderdag 17 november is de DRUKTEMAKER feestelijk in gebruik genomen in verpleeghuis De Twaalf Hoven te Winsum. Roy Schepers pakte tezamen met leerlingen van OBS Tiggeldobbe de ‘museum drukkerij op wielen’ uit, waarna ze met de bewoners aan de slag gingen om het gedicht ‘MENSEN MENGEN’ van Lilian Zielstra te illustreren.  

De afgelopen jaren was het voor sommige doelgroepen haast onmogelijk om erfgoed, cultuur, geschiedenis en kunst te beleven. Met deze drukkerij op wielen kunnen we naar scholen en verzorgingstehuizen toe én zichtbaar blijven gedurende de tijd dat het museum gesloten is (2023-2025).

Ontdek de DRUKTEMAKER

Werkmans Bovenkamer

Werkman is een van de boeiendste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij was echter niet alleen beeldend kunstenaar: tot zijn overlijden in 1945 had hij in Groningen een drukkerij.

In Werkmans Bovenkamer word je meegenomen in zijn levensverhaal. De Bovenkamer is een bescheiden ruimte, toch kun je er gemakkelijk een uur in toeven. De rijkdom aan informatie, zowel analoog als digitaal, blijft boeien en gaat verder dan menig tentoonstelling over Werkman. Lees hier meer over het project Werkmans Bovenkamer.

Vanwege de sluiting van het museum is Werkmans Bovenkamer vanaf 19 december 2022 alleen nog digitaal te bezoeken.

Ontdek de digitale Bovenkamer

Immaterieel Erfgoed

Drukkunst bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft de drukkunst opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Borging van de drukkunst door drie Nederlandse musea

De initiatiefnemers van de bijschrijving van de drukkunst zijn GRID Grafisch Museum in Groningen, het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard en het Huis van het Boek in Den Haag. Onder de bijschrijving vallen de klassieke druktechnieken (zoals de hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en doordruk). Voor de borging van het ambacht hebben de drie musea een groot netwerk opgebouwd, met onder meer grafische werkplaatsen, typografen, opleidingen en grafische kunstenaars. Een van de borgingsacties die de musea voor ogen hebben is de organisatie van een jaarlijkse ‘Dag van de Drukkunst’.

Wat is immaterieel erfgoed?

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft uitvoering aan het 2003 UNESCO Verdrag in Nederland. Een van de verplichtingen is het samenstellen van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, dat levend en dynamisch erfgoed omvat dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De bijschrijving in de inventaris betekent dat er een gemeenschap is die zich verbonden voelt met het erfgoed, en zich actief inzet voor de borging ervan.

Met de zes nieuwe bijschrijvingen bestaat de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland inmiddels uit ruim 190 vormen van erfgoed, waaronder feesten en ambachten.

Benieuwd naar al het immaterieel erfgoed in Nederland? Bekijk de volledige inventaris op www.immaterieelerfgoed.nl.