Over GRID

Bij GRID Grafisch Museum Groningen komt grafisch erfgoed op verscheidene manier tot leven.  Zo kun je tijdens een bezoek de wisselende tentoonstelling zien, de drukkerij en boekbinderij bekijken, of zelf aan de slag gaan in één van de verscheidene activiteiten en workshops voor kinderen en volwassenen. Onze vrijwilligers geven graag tekst en uitleg over het heden en verleden van grafische kunst en druk- en bindtechnieken, of begeleiden je in één van de verscheidene activiteiten en workshops. Een bezoek aan GRID wordt daarmee een unieke ervaring waarbij niet alleen veel te zien is, maar ook te doen!

De verhalen van grafisch Groningen

Groningen is altijd de belangrijkste grafische stad in Noord-Nederland geweest. Rond 1900 waren de drukkerijen in de stad zelfs de grootste economische motor. In de provincie zaten talloze toeleveranciers, zoals fabrieken voor karton en papier, lettergieterijen, clichéfabrieken en boekbinderijen. Daarnaast waren er ook vele uitgeverijen en boekhandels, die hier tot ver in de twintigste eeuw een succesvol bestaan hadden. De afgelopen decennia is door de ontwikkeling van fotografische en digitale technieken het grafisch vak enorm veranderd. Groningse bedrijven zijn hierin meegegroeid en spelen nog steeds een belangrijke rol. Ook bloeit door opleidingen als Minerva en de Klassieke Academie grafische kunst nog steeds in Groningen.

Werken bij GRID

Op dit moment zijn er al zo’n 70 vrijwilligers actief in het museum, van drukkers tot activiteitenbegeleiders en van baliemedewerkers tot klusjesmannen en -vrouwen. Toch kunnen wij extra handen nog altijd goed gebruiken.

Vrijwilliger zijn in GRID betekent werken in een gezellige en informele omgeving. Je krijgt de kans om een steentje bij te dragen aan het draaiende houden van het museum en dat doe je samen met een leuke groep collega’s. Daarnaast is GRID is een uitstekende plek om werkervaring op te doen, weer terug te keren in de arbeidsmarkt of actief te zijn als u geen (volledige) reguliere baan (meer) heeft.

De aard en omvang van onze organisatie maakt dat wij niet in staat zijn een vrijwilligersvergoeding uit te keren

Er zijn momenteel geen beschikbare vacatures.

Naar vacatures

Exposities in GRID

GRAFIEK WERKT. Keuze uit de collectie van PostNL.

Van zaterdag 24 september tot en met zondag 18 december 2022

Ontdek meer

Activiteiten

 • Workshop monoprint (deze workshop is volgeboekt)

  Zaterdag 10 december 2022

  Info

 • Doe mee met Druk Gedoe op Zondag

  Zondag 11 december 2022

  Info

 • Workshop Werkmantechniek (deze workshop is volgeboekt)

  Zaterdag 17 december 2022

  Info

Kinderfeestje

Bedrijfsuitje

Onderwijs

Groepsuitje