Over GRID

Bij GRID Grafisch Museum Groningen komt het grafisch erfgoed op verschillende manieren tot leven. In verband met een ingrijpende verbouwing gaat het pand aan de Sint Jansstraat echter voorlopig dicht. Vanaf 19 december 2022 is GRID daar gesloten voor publiek. Daarom vertellen we het verhaal over ons grafisch erfgoed de komende periode op een andere manier.

We hebben een mobiel museum annex atelier gebouwd: De Druktemaker.

Ondertussen worden de scenario’s voor de toekomst uitgewerkt en wordt de keuze voor een nieuwe locatie gemaakt.

Directie en bestuur zijn bezig met de uitwerking van een nieuw museaal concept, waarin naast aandacht voor de geschiedenis van het grafisch erfgoed ruimte zal zijn voor workshops, het grafisch ambacht, de wisselwerking tussen drukkunst en emancipatie, de digitale revolutie, wetenschappelijk onderzoek en artists in residence. Tot we weten op welke vaste plek we terugkomen trekken we met De Druktemaker langs scholen, buurtcentra en instellingen in Stad en Ommeland. Ook worden er pop-up exposities georganiseerd op bijzondere locaties en bouwen we onze online activiteiten verder uit.

De verhalen van grafisch Groningen

Groningen is altijd de belangrijkste grafische stad in Noord-Nederland geweest. Rond 1900 waren de drukkerijen in de stad zelfs de grootste economische motor. In de provincie zaten talloze toeleveranciers, zoals fabrieken voor karton en papier, lettergieterijen, clichéfabrieken en boekbinderijen. Daarnaast waren er ook vele uitgeverijen en boekhandels, die hier tot ver in de twintigste eeuw een succesvol bestaan hadden. De afgelopen decennia is door de ontwikkeling van fotografische en digitale technieken het grafisch vak enorm veranderd. Groningse bedrijven zijn hierin meegegroeid en spelen nog steeds een belangrijke rol. Ook bloeit door opleidingen als Minerva en de Klassieke Academie grafische kunst nog steeds in Groningen.

Werken bij GRID

Op dit moment zijn er al zo’n 70 vrijwilligers actief in het museum, van drukkers tot activiteitenbegeleiders en van baliemedewerkers tot klusjesmannen en -vrouwen. Toch kunnen wij extra handen nog altijd goed gebruiken.

Vrijwilliger zijn in GRID betekent werken in een gezellige en informele omgeving. Je krijgt de kans om een steentje bij te dragen aan het draaiende houden van het museum en dat doe je samen met een leuke groep collega’s. Daarnaast is GRID is een uitstekende plek om werkervaring op te doen, weer terug te keren in de arbeidsmarkt of actief te zijn als u geen (volledige) reguliere baan (meer) heeft.

De aard en omvang van onze organisatie maakt dat wij niet in staat zijn een vrijwilligersvergoeding uit te keren

Er zijn momenteel geen vacatures.

Naar vacatures

Exposities in GRID

Activiteiten

Kinderfeestje

Bedrijfsuitje

Onderwijs

Groepsuitje